Regionale Energie en Klimaat Strategie – Hart van Brabant

In samenwerking met KruitKok landschapsarchitecten en Rho Adviseurs

Inpassing van de energie- en klimaatopgave binnen de REKS
De REKS is een voorstel van de regio aan het Rijk hoe zij bijdraagt aan een aantal onderdelen van het Nationaal Klimaatakkoord: de opwek van duurzame elektriciteit, de besparing van energie en het duurzaam verwarmen van gebouwen. In Hart van Brabant is klimaat adaptie ook onderdeel dit plan.

Ons team ondersteunde het opstellen van de REKS in landschappelijke en ontwerpende zin zowel in de inhoud als in het proces.
Dit door het vervaardigen van een gezamenlijk gedragen ruimtelijk plan voor zowel wind– als zonne-energie op regionaal schaalniveau, op basis van een gedragen landschapsanalyse en een analyse van de dynamiek in de regio. Het onderscheiden van gezamenlijke gebiedsontwikkelingsopgaven in combinatie met energieopgaven en klimaat adaptieve maatregelen, hiervoor zijn verbeeldingen gemaakt.

Door middel van ontwikkelscenario’s is een efficiënt netwerk van energiehubs voorgesteld waarbij de ingrepen worden geconcentreerd en een groot deel van het landschap wordt vrijgesteld van ingrepen. In de gebiedsaanpak is gezocht naar kansen om klimaanpassingen te koppelen aan de energietransitie.

In het noorden van de regio zijn er mogelijkheden voor windmolens. En rondom Tilburg kan met zogenaamde hubs, waarin de opwek van energie door zon en wind wordt gecombineerd, al worden aangesloten op het bestaande netwerk.
In het zuiden van de regio heeft het elektriciteitsnet onvoldoende capaciteit om grote hoeveelheden duurzame energie te verwerken. De hoge zandgronden in dit gebied zijn wel heel geschikt voor aanpassingen om de regio te helpen bij klimaatverandering, zoals droogte en wateroverlast. Door ontwikkeling van een klimaatbestendig landschap en verbetering van het netwerk tot 2030, kunnen ook daar in de toekomst windmolens en zonneparken geplaatst worden.

Hier kunt u meer lezen over het proces:
https://www.regio-hartvanbrabant.nl/nieuws/851-de-reks-samen-het-landschap-van-de-toekomst-ontwerpen

Hier kunt u de documenten downloaden:
- RES infrographic
- Document met REKS bod

using allyou.net